HumanAct https://www.humanact.dk/ HumanAct er et konsulentfirma, der arbejder indenfor 3 områder: Organisation, Konfliktløsning og Terapi & Coaching Wed, 21 Feb 2024 13:13:40 +0000 da-DK hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.2 https://www.humanact.dk/wp-content/uploads/2019/02/cropped-HA-alene-32x32.png HumanAct https://www.humanact.dk/ 32 32 Tag den ærlige snak, om du som senior kan blive i lederjobbet https://www.humanact.dk/tag-den-aerlige-snak-om-du-som-senior-kan-blive-i-lederjobbet/ Tue, 06 Feb 2024 12:32:10 +0000 https://www.humanact.dk/?p=10002 Indlægget Tag den ærlige snak, om du som senior kan blive i lederjobbet blev vist første gang den HumanAct.

]]>

Hvad skal der til for at sikre, at seniorledere trives og ønsker at blive på arbejdspladsen? Og hvordan kan de selv være med til at sikre medarbejdernes tilknytning i en tid, hvor vi mangler både arbejds- og ledelseskraft? Ærlig snak og løbende forventningsafstemning er et par af svarene.

Indlægget Tag den ærlige snak, om du som senior kan blive i lederjobbet blev vist første gang den HumanAct.

]]>
Gælder psykologisk tryghed også for ledere? https://www.humanact.dk/gaelder-psykologisk-tryghed-ogsaa-for-ledere/ Tue, 05 Dec 2023 18:34:09 +0000 https://www.humanact.dk/?p=9956 Indlægget Gælder psykologisk tryghed også for ledere? blev vist første gang den HumanAct.

]]>
Foto af HumanAct partnere

Det er lederens opgave at sikre medarbejdernes psykologiske tryghed, rumme dem og håndtere klager, når de opstår. Men hvordan sikres lederens psykiske arbejdsmiljø – også når klagerne er rettet mod lederen selv? Gælder psykologisk tryghed kun for medarbejdere, eller er det rimeligt at forvente, at psykologisk tryghed går begge veje?

Indlægget Gælder psykologisk tryghed også for ledere? blev vist første gang den HumanAct.

]]>
De fire ledervilkår https://www.humanact.dk/psykologiske-vilkaar-i-lederjobs/ Tue, 17 Oct 2023 10:13:10 +0000 https://www.humanact.dk/?p=9942 Indlægget De fire ledervilkår blev vist første gang den HumanAct.

]]>
konflikt mellem medarbejdere

Som leder arbejder du på nogle helt specielle psykologiske vilkår. De er
en indbygget og uundgåelig del af alle lederjobs, og de følger dig igennem
hele din lederkarriere – på godt og ondt.

Indlægget De fire ledervilkår blev vist første gang den HumanAct.

]]>
Flere ledere benytter sig af gratis psykologhjælp https://www.humanact.dk/flere-ledere-benytter-sig-af-gratis-psykologhjaelp/ Tue, 24 Jan 2023 10:46:43 +0000 https://www.humanact.dk/?p=9905 Organisationsforandringer. Stress. En sygemelding. Eller overvejelser om helt at kvitte lederjobbet. Årsagerne kan være vidt forskellige, når en leder henvender sig til Socialpædagogernes Lederlinje – et tilbud om gratis psykologhjælp, som 40 ledere benyttede sig af i 2022

Indlægget Flere ledere benytter sig af gratis psykologhjælp blev vist første gang den HumanAct.

]]>

Organisationsforandringer. Stress. En sygemelding. Eller overvejelser om helt at kvitte lederjobbet. Årsagerne kan være vidt forskellige, når en leder henvender sig til Socialpædagogernes Lederlinje – et tilbud om gratis psykologhjælp, som 40 ledere benyttede sig af i 2022

Artiklen er offentliggjort hos Socialpædagogerne

Indlægget Flere ledere benytter sig af gratis psykologhjælp blev vist første gang den HumanAct.

]]>
Ledere skal tale værdien af det administrative arbejde op https://www.humanact.dk/ledere-skal-tale-vaerdien-af-det-administrative-arbejde-op/ Wed, 14 Dec 2022 11:22:12 +0000 https://www.humanact.dk/?p=9892 Som leder kan du få dine administrative medarbejdere til at ranke ryggen, hvis du taler værdien af deres arbejde op og gør det tydeligt, hvor i værdikæden den har stor betydning, anbefaler ekspert efter valgkampens bashing af ’de kolde hænder’ i den offentlige administration.

Indlægget Ledere skal tale værdien af det administrative arbejde op blev vist første gang den HumanAct.

]]>

Som leder kan du få dine administrative medarbejdere til at ranke ryggen, hvis du taler værdien af deres arbejde op og gør det tydeligt, hvor i værdikæden den har stor betydning, anbefaler ekspert efter valgkampens bashing af ’de kolde hænder’ i den offentlige administration.

Artiklen er offentliggjort hos HK

Indlægget Ledere skal tale værdien af det administrative arbejde op blev vist første gang den HumanAct.

]]>
Klumme: Vores læger brænder ud – men lokale ændringer kan løse en del af udfordringen https://www.humanact.dk/vores-laeger-braender-ud-men-lokale-aendringer-kan-loese-en-del-af-udfordringen/ Thu, 01 Dec 2022 20:12:08 +0000 https://www.humanact.dk/?p=9870 Et stigende antal praktiserende læger er så udbrændte, at det har store konsekvenser for dem selv, deres medarbejdere og klinikkens patienter.

Indlægget Klumme: Vores læger brænder ud – men lokale ændringer kan løse en del af udfordringen blev vist første gang den HumanAct.

]]>

Et stigende antal praktiserende læger er så udbrændte, at det har store konsekvenser for dem selv, deres medarbejdere og klinikkens patienter. Årsagen er kompleks, men forandringer i klinikkernes organisationsopbygning kan gøre en stor forskel.

For nyligt mødte jeg en læge, der overvejede at sælge sin praksis. I stedet ville hun udbyde sig selv som vikar.

Hendes udtalelse fik mig til at spærre øjnene op, for hendes beslutning handlede tydeligvis ikke om, at hun ville skifte branche. Tværtimod ville hun gerne fortsætte sit virke som læge, men der var noget ved hendes nuværende arbejdsforhold, hun ikke brød sig om.

Lægen fortalte mig, at hun ville opgive sin praksis, fordi hun følte sig udbrændt. Hun elskede sit job og fandt det meningsfuldt – men hun kunne ikke holde til at drive sit eget lægehus meget længere. Hendes mange daglige opgaver og store ansvar betød, at hun oplevede et konstant arbejdspres.

En del af en tendens

Den pågældende læge er langt fra den eneste i sin branche, der i disse år føler sig presset over evne og efterfølgende bliver stresset eller udbrændt.

For selvom vi hyppigt hører om pressede læger på landets sygehuse, så er udfordringerne også store i lægehusene, hvor de praktiserende læger ikke sjældent mærker symptomer på udbrændthed. Den tendens har jeg selv bemærket, når jeg med jævne mellemrum har samarbejdet med praktiserende læger om organisationsudvikling i klinikkerne.

Og mine observationer står ikke alene. Faktisk viste en undersøgelse1 lavet af Praktiserende Lægers Landsorganisation, PLO, i 2019, at 21 procent af lægerne i landets lægehuse oplevede mistrivsel. Flere af de udbrændte læger kunne fortælle, at de særligt følte sig belastet af faktorer som omfanget af komplekse patientkontakter, mængden af udefrakommende administrative opgaver samt andelen af opgaver relateret til praksisdrift og risikoen for at lave fejl eller overse noget alvorligt.

Rapporten konkluderede derfor også, at lægerne generelt oplever, at de har for lidt tid til at løse deres opgaver – og det resulterer ofte i et fortravlet arbejdsmiljø, hvor de føler sig utilstrækkelige i deres forsøg på at være gode ledere og sikre faglig høj kvalitet. Fra stress-forskningen ved vi, at netop det er en farlig cocktail: Vi bliver stresset, når der er for stor afstand mellem de ressourcer, vi har til rådighed, og de krav, vi skal indfri.

Dén skævvridning bliver blot værre for hvert år i takt med, at det ledelsesmæssige ansvar vokser sig større, mens flere og mere komplekse patienthenvendelser betyder færre minutter til den enkelte. Samtidig efterlader også arbejdsbyrden fra administrative opgaver lægerne i en sårbar situation.

Et pres med konsekvenser

Når omkring hver femte praktiserende læge mistrives, har det selvsagt store konsekvenser for den enkelte læge. Men klinikkens mange patienter lider også under lægernes pres.

Det høje arbejdspres har fået mange klinikker til at lukke for patienttilgangen, og i 2018 betød det, at 7 ud af 10 klinikker på landsplan sagde nej tak til yderligere patienter. I flere landsdele var tallet endnu højere, og det går ud over den enkelte borger, der ikke længere har et frit lægevalg.

Men også personalet i den enkelte lægeklinik påvirkes af lægernes mistrivsel, hvor et fortravlet arbejdsmiljø påvirker hele teamet. Mange oplever, at samarbejdet bliver udfordret, konflikterne bliver hyppigere og antallet af fejl og mængden af ineffektivitet øges. Hele teamet præges af utryghed og usikkerhed, der kan afføde uhensigtsmæssige emotionelle reaktioner. Dette er bestemt ikke det typiske billede, men det er modsat heller ikke usædvanligt, at det sker.

Situationen er svær, men ikke håbløs

De praktiserende lægers arbejdsvilkår og mistrivsel kalder i min optik på samfundsmæssige løsninger, som kan dæmme op for dækningsproblemet – både nu og i fremtiden.

Politisk kan vi som samfund arbejde for at uddanne tilstrækkeligt mange læger, men også den enkelte læge har ansvar for at sikre forsvarlige rammevilkår ved at påvirke den samfundsmæssige udvikling. Det kan se ved at engagere sig fagligpolitisk i de sammenhænge, hvor det er muligt at påvirke udviklingen, ligesom engagement i fagfællesskaber uden for klinikken lokalt, regionalt eller nationalt kan styrke det faglige fællesskab og bidrage til en stærkere stemme i offentligheden.

Men ikke alene kan der gøres faglige indsatser på landsplan; der kan også gøres meget i det helt nære – i den enkelte praksis. Selvom jeg overalt oplever læger og personale, der gør en stor indsats for at få tingene til at hænge sammen, så kan ændringer i nogle strukturer være med til at lette hverdagen i de enkelte klinikker.

Det er også konklusionen i PLO-undersøgelsen fra 2019, hvor en række forhold blev fremhævet som positive for arbejdsglæden. Det gælder godt samarbejde med lægekolleger og personale, at der er tid nok til det daglige arbejde, at der er mulighed for at bruge sin lægefaglighed, at der er en oplevelse af selvbestemmelse til at præge sit arbejdsliv og arbejdsvilkår, og at der er mulighed for langvarige relationer til sine patienter. De konklusioner afføder mange mulige indsatsområder, og selvom det kan være svært at finde tid til at tilpasse ændringerne i en travl hverdag, så lønner det sig. Til sammen har indsatserne en stor positiv effekt på både den enkelte læge, medarbejder og patient.

Sådan kan du forbedre arbejdsforholdene i din lægepraksis

  • Det er nødvendigt at acceptere, at arbejdspresset ikke kan lettes lige her og nu – én gang for alle. Bedre arbejdsvilkår kræver en vedvarende indsats.
  • Husk på, at der er forskel på, hvilke vilkår man kan påvirke og hvilke vilkår, man må acceptere. Det betyder en accept af, at man aldrig kommer til at have fuld kontrol over alt, at man ikke når alt til toppræstation, og at det er et vilkår at skulle navigere i et ”her-og-nu” beslutnings-pres, hvor man som chef og personale må fungere på trods af tidvis kaos.
  • Et godt samarbejde er vigtigt. Det kræver, at alle er enige om, hvad der er klinikkens kerneopgave, og at samarbejdet er karakteriseret ved en tillid til hinanden og de aftaler, der er indgået. Samtidig skal medarbejdere opleve fairness ift. vilkår og procedurer.
  • Noget kan effektiviseres. I den enkelte klinik må man spørge sig selv, om der er noget, der bør gøres anderledes eller noget, der kan gøres smartere. Det gælder både for klinikken og den enkelte.
  • Sammenhold er afgørende. Som ledende læge bør man derfor se på, hvordan man kan udvikle et stærkere ”vi”, hvor man passer på hinanden, støtter hinanden, kender hinanden godt samt har gode sociale vaner, traditioner og strukturer til at håndtere små og større spændinger mellem hinanden.

PLO, Regionerne og DSR tilbyder alle ”værktøjskasser” til at arbejde med ledelse, trivsel og effektive organisatoriske tiltag i almen praksis, men også private aktører som os i HumanAct har meget at byde ind med.

Med mange års erfaring indenfor netop organisationsudvikling i lægeklinikker arbejder vi med metoder til udvikling og sikring af gode partnerskaber og måder at håndtere interne spændinger. Vi arbejder med gode strukturerede processer, der kan sikre god organisering, arbejdsglæde og en god bæredygtig dagligdag.

Referencer:

[1] ”Alment praktiserende lægers psykiske arbejdsmiljø og jobtilfredshed 2019” (pub. April 2020) udarbejdet af: Anette Fischer Pedersen og Peter Vedsted, Forskningsenheden for Almen Praksis i Aarhus, Aarhus Universitet.

Indlægget Klumme: Vores læger brænder ud – men lokale ændringer kan løse en del af udfordringen blev vist første gang den HumanAct.

]]>
Sådan giver du dig selv autoritet som leder https://www.humanact.dk/saadan-giver-du-dig-selv-autoritet-som-leder/ Sun, 25 Sep 2022 19:01:50 +0000 https://www.humanact.dk/?p=9809 Indlægget Sådan giver du dig selv autoritet som leder blev vist første gang den HumanAct.

]]>

Vil du gerne have mere autoritet i din rolle som leder? Det er især nye ledere, der tumler med dette spørgsmål, men også mere erfarne ledere kan have gavn af at øge deres autoritet. Her får du et værktøj, der kan styrke din autoriet

Artiklen er offentliggjort hos Væksthus for Ledelse

Indlægget Sådan giver du dig selv autoritet som leder blev vist første gang den HumanAct.

]]>
De fire udfaldsrum, når mennesker er i konflikt https://www.humanact.dk/de-fire-udfaldsrum-naar-mennesker-er-i-konflikt/ Fri, 12 Aug 2022 22:23:41 +0000 https://www.humanact.dk/?p=9733 Præsentation af tilgivelses- og forsoningsmodel som psykologisk redskab.

Indlægget De fire udfaldsrum, når mennesker er i konflikt blev vist første gang den HumanAct.

]]>

Præsentation af tilgivelses- og forsoningsmodel som psykologisk redskab

Af erhvervspsykolog Søren Braskov

Jeg tilgiver ham aldrig. Han har misbrugt min tillid, og når det sker, er jeg sådan en som bare aldrig tilgiver. Det kan godt være, at det er dumt. Men sådan er jeg”, sagde en medarbejder til mig i forbindelse med en mediation, jeg gennemførte på en arbejdsplads for nylig. Det er et meget kategorisk udsagn, som giver nogle sorte skyer i horisonten og svækker troen på, at medarbejderen og hans kollega i fremtiden kan lykkes med at samarbejde om deres fælles opgave. Heldigvis er det ikke alle, som udtrykker sig så kategorisk, men alle kender nok til, hvor svært det kan være at tilgive et andet menneske. De fleste mennesker har formentlig oplevet situationer, hvor ens tillid er blevet misbrugt, og man oplever sig såret og vred. Situationer, hvor det kan være svært at se, hvordan man skal kunne genetablere et tillidsfuldt samarbejde

Selvfølgelig er der som oftest en proportionalitet mellem, hvor groft man oplever sig svigtet og evnen eller viljen til at tilgive. Men grænserne er individuelle, og man kan aldrig helt vide, hverken hvordan en anden person har oplevet en given situation, eller hvordan den anden person vil reagere.

I den situation, som jeg indledte med at fortælle om, og som jeg skulle forsøge at mediere, havde den forurettede oplevet, at en kollega havde informeret deres fælles chef om deres samarbejdsvanskeligheder uden, at han var vidende om det. De to kollegaer havde kun arbejdet sammen i kort tid og så med helt forskellige briller på situationen. Den forurettede blev meget vred og pikeret over, at kollegaen havde talt med chefen om deres samarbejde uden hans viden. Han var fra tidligere arbejdspladser vant til, at man tog konflikterne op indbyrdes og ikke fortalte noget videre til chefen. Den anden medarbejdere oplevede sig derimod på ingen måde som illoyal og så ingen problemer i, at han fortalte deres fælles chef om deres vanskelighederne i samarbejdet. Der kan være mange meninger om, hvad der er rigtigt og forkert at gøre i sådan en situation. Det er imidlertid ikke pointen her. Her drejer det sig om, at en medarbejder oplever sig krænket og er såret og vred. Den krænkede har mistet tilliden til kollegaen og trækker sig fra samarbejdet. Den krænkede opfatter kollegaen som værende en krænker. Kollegaen opfatter derimod ikke, at han har gjort noget galt. Han vil ikke tage skyld på sig og trak sig også fra samarbejdet. Deres fælles leder rev sig i håret. Lederen havde brug for begge medarbejdere og deres faglige kompetencer. De var begge meget svære at erstatte og ret afgørende for forretningens nye stratetiske satsningsområder. En situation mange ledere formentlig har prøvet at være i – ikke mindst i en tid, hvor der er mangel på arbejdskraft og enkelte medarbejders kompetencer er afgørende for forretningen.

Tilgivelse og forsoning

Jeg vil i det følgende præsentere et psykologisk værktøj1, der kan være hjælp til at forstå de udfaldsveje, der opstår i konfliktsituationer, hvor skyld, ansvar og mistillid er i spil. Modellen er bygget om omkring to akser, helholdsvis tilgivelse versus ingen tilgivelse som den ene og forsoning versus ingen forsoning som den anden.

Figur 1. Akserne tilgivelse & forsoning

Figuren illustrerer fire positioner i en konfliktsituation henholdsvis tilgivelse versus  ingen tilgivelse og forsoning versus ingen forsoning. Konflikter kan opløses ved at den ene part2 tilgiver den anden part eller parterne tilgiver hinanden. Sker det modsatte – ingen tilgivelse, kan konflikten konsolideres eller eskalere. Det samme gør sig for så vidt gældende i forhold til forsoning eller det modsatte – ingen forsoning. Både tilgivelse og forsoning er centrale elementer i en konfliktløsning. De er nært sammenhængende, men har også visse forskelle.

Forskellen mellem tilgivelse og forsoning

Tilgivelse kan finde sted, når en person påtager sig skyld for noget. Det kan være en skyld over noget, man har gjort eller sagt, og som man selv eller andre opfatter som værende forkert, sårende eller krænkende. Tilgivelse forudsætter dog ikke i alle situationer, at den anden tager skylden på sig. Tilgivelse er et mentalt og emotionelt skifte fra bestemte tanker og følelser af bebrejdelse og vrede til en tilstand, hvor man mentalt og følelsesmæssigt slipper sine bebrejdelser og sin vrede, over det, man før anså for utilgiveligt. Man kan kun tilgive det utilgivelige, som den franske filosof J. Derriva præcist har udtrykt det. Tilgivelse har intet med ”pyt-knappen” at gøre. Tilgivelse er et langt dybere mentalt skifte, hvor den krænkede vender fokus væk fra det skete og fokuserer på nutiden og det fremadrettede. Altså ægte ”slår en streg i sandet”, som det ofte bliver udtrykt. Et magiske skift i en konfliktsituation, hvor fokus rettes mod løsninger og muligheder.

Har man selv prøvet at tilgive noget utilgiveligt, vil man vide, at det skaber en frisættende og livgivende kraft og en skelsættende forandring hos den tilgivende. Derfor er det at tilgive mest af alt noget godt, man gør for sig selv. Det er indlysende, at det også kan være af overordentlig stor betydning for den krænkede at modtage tilgivelse. Men det er vigtigt, for at blive i Derriva’s forståelse af tilgivelse, at tilgivelse ikke bliver et mål i sig selv og selvfølgelig slet ikke noget, at man kan kræve af en anden. Ifølge Derrida ”er tilgivelsen (hvis den er genuin) formålsløs, ubegrundet og målløs… (og kommer i spil) … hvor man kun kan komme ud af dødvandet gennem handling – og ikke gennem flere analyser: Man må tilgive. (citeret i Brinkmann, S. 2016, p. 136).

Nelson Mandela bliver hyppigt trukket frem som et stærkt eksempel på, hvad et menneske evner at tilgive. Efter 27 års ydmygende indespærring gjorde han sig i den grad bemærket ved troværdigt at udtrykke, at han ikke var bitter eller bar nag. Han havde tilgivet sine krænkere og satte dermed sig selv fri til at agere nutidigt og fremadrettet. I stedet for at tale om hævn talte Mandela om tilgivelse og forsoning og har i den grad løftet overlæggeren for, hvad der er menneskeligt muligt at tilgive.

Tilgivelse fører ikke nødvendigvis til forsoning med krænkeren og til at fortsætte eller genoptage relationen. Det er heller ikke i alle tilfælde et mål i sig selv. Når det imidlertid drejer sig om en konfliktsituation, der udspiller sig mellem to medarbejdere, så vil målet oftest være, at relationen kan fortsætte. I modsætning til tilgivelsen, som en indre, individuel og mental proces, er forsoning altid en proces, som sker mellem mennesker, der har været i konflikt med hinanden af den ene eller den anden grund.

I nogle situationer kan man se, at tilgivelse umiddelbart fører til forsoning og dermed opløsning af konflikten. Det er dog langt fra altid det, der sker. På en arbejdsplads er det af afgørende betydning at nå et vist niveau af forsoning, når der har været opstået konflikter. Som leder må man fordre af de stridende parter, at de søger forsoningen, således at de fremadrettet løser deres opgaver og understøtter et godt psykisk arbejdsmiljø.

Forsoning er ikke let. Det kræver generøsitet og ydmyghed hos begge parter, hvis det skal lykkes. Og partnernes fordring til sig selv, kan være meget forskellige og ofte forankrede i både kulturelle og familiemæssige værdier. Det kan kræve, at de stridende parter får hjælp af en uvildig konfliktmægler til at øge forståelsen for hinanden og dermed forhåbentlig bane vejen for forsoning.

Som det fremgår af figur 1, er de to akser tilgivelser og forsoning ikke uafhængige hinanden, men indbyrdes relaterende, hvorfor der opstår 4 udfaldsrum, som illustreres nedenstående.

Konfliktens 4 udfaldsrum

Figur 2. De fire udfaldsrum

Lad mig begynde i det mest harmoniske og forløsende udfaldsrum – nemlig kvadrantens øvre højre hjørne. Konflikten er løst og de konfliktende parter oplever tilgivelse og forsoning og en lyst og vilje til at fortsætte relationen. Den psykologiske tilstand opleves harmonisk ikke bare af de involverede personer i konflikten, men også af omverden. Det sidste kan være nok så væsentligt på en arbejdsplads for at skabe et trygt arbejdsmiljø. Det kan lykkes at komme ud af konflikter på denne måde, når parterne evner at reflektere, tilgive og indgå i fremadrettede forpligtende relationer med løfter og ansvar for egne handlinger.

I det modsatte udfaldsrum, som er i kvadrantens nedre venstre hjørne, er der imod ingen harmoni og ingen løst konflikt. Minimum er den ene part fortsat vred og vil eller kan ikke tilgive. Personen har ikke den generøsitet og ydmyghed som en forsoning fordrer. Mindst en part vil bevidst eller ubevidst ønske den anden part væk. Hvis personen ikke selv har magt til at få den anden til at forsvinde, vil vedkommende forsøge med destruktive handlinger og en adfærd, så den modstridende part formentlig til sidst kapitulerer og finder en ny arbejdsplads. Her pågår en krig, som kan udspille sig mere eller mindre raffineret. Den der oplever sig mest forurettet, vil forsøge at holde ud længst – også selv om det er hårdt og svært. Men vreden og den psykologiske tilfredsstillelse ved at se modparten lide endnu mere end en selv, er fortsat det hele værd, selvom målet selvfølgelig er at vinde over den anden. Et højst ubehageligt miljø at befinde sig i og nedbrydende i forhold til et godt psykisk arbejdsmiljø. Som oftest ikke kun for de stridende parter men oftest også til ubehag og besvær for alle, der har et samarbejde eller relation til de konfliktende.

Går vi op kvadrantens øvre venstre hjørne har vi et udfaldsrum, hvor mindst en af partnerne vitterlig tilgiver den anden. Men tilgivelse i sig selv fører ikke nødvendigvis til nogen forsoning. Det kan der være flere grunde til. Tilgivelse er, som jeg har været inde på tidligere, en mental og følelsesmæssig proces hos den enkelte, hvor den forurettede giver sig fri af vreden og hævnfølelse til et fokus på nutiden og fremtiden. Tilgivelsen forudsætter ikke forsoning, men uden forsoning vil relationen fortsat være konfliktfyldt og uforløst. Det psykologiske klima i dette udfaldsrum vil være præget disharmoni og mistillid. Det vil kun kunne ændres ved, at den forurettede anerkender, at der påhviler ham et ansvar for at arbejde på en forsoning. Alternativt kan den forurettede vælge at træde ud af relationen. Et valg alle i en arbejdssituation vil kunne vælge at tage. At bryde relationen løser konflikten og i hvert fald for den forurettede uden vrede og bitterhed, men i en erkendelse at, at pågældende ikke ønsker eller tror på, at en tillidsfuld relation kan genetableres.

Et eksempel fra en konflikt på en arbejdsplads kunne være kollegaen, der indser f.eks. igennem en mediation, at kollegaen ikke har haft onde hensigter rettet mod den krænkede og indser, at ingen af dem har mere ret end den anden. Kollegaen lever efter andre værdier og normer. Her kan den bedste løsning på konflikten være, hvis den ene part ikke tror på det fremtidige, at pågældende tager konsekvensen heraf og siger op. Eller forflyttes, hvis det er muligt.

Det fjerde udfaldsrum, nederste højre kvadrant, er det rum, hvor i hvert fald en af parterne ikke har tilgivet den anden, men hvor begge parter alligevel aktivt vil tilgå hinanden med den generøsitet og ydmyghed, som forsoning fordrer. I det rum befinder de konfliktende parter sig i en atmosfære, hvor løfter og aftaler om det bestående og det fremadrettede samarbejde måske med tiden kan bringe tilliden tilbage. Det er imidlertid også et rum, hvor der ikke skal meget lidt til, for at konflikten igen bryder frem og hurtigt eskalerer med alt det i forhistorien, som fortsat er uforløst.

Det psykologiske klima kan bedst betegnes som våbenhvile. En våbenhvile kan være overgang til fred, men rummer også risikoen for at krigen bryder ud igen. Våbenhvilen åbner for dialogen mellem partnerne. Psykologisk set er det et spændende udfaldsrum, fordi parterne her træffer et bevidst valg om at give samarbejdet en mulighed. En mulighed, der kan føre til mere varig fred for at blive i terminologien. Hvis parterne derimod ikke holder deres løfter og aftaler med hinanden kan krigen bryde ud igen. Det er i dette udfaldsrum, at man som leder eller mediator har mest at tilbyde i form af hjælp og støtte. Parterne vil ofte have brug for hjælp til at indgå fornuftige og realistiske aftaler med hinanden. De skal støttes i aktivt at arbejde på at lade fornuften og ikke følelserne være bestemmende for den fremadrettede relation. Og meget passende kan vi lige blive minde hinanden om, at i modsætning til alle andre primater er ”…. Mennesket et dyr med retten til at aflægge løfter”, som den tyske filosof F. Nietzsche så rammende har udtrykt det.

Forsoning er tilstrækkelig til en god arbejdsplads

En konfliktløsning mellem medarbejdere på arbejdsplads fordrer (heldigvis) ikke en tilgivelse fra partnerne. En reel forsoning baseret på vilje til aktivt indgå i konstruktive løfter og aftaler, vil være tilstrækkeligt til at sikre både opgaveløsningen og det psykiske arbejdsmiljø. Det kræver dog, at lederen eller mediatoren følger op med passende intervaller for sammen med de involverede at undersøge, hvorvidt aftalerne og løfterne bliver overholdt. Ikke med fokus på, hvordan parterne har det med, hvad der i sin tid skete, men netop på aftaler og på det, der får samarbejdsrelationen til at fungere fremadrettet.

Det er tilstrækkeligt på en arbejdsplads, at man som kollega er venlige overfor hinanden. Man behøver ikke at kunne lide hinanden. Det er dejligt, hvis man også kan det. Men mindre kan gøre det. De fleste kender udtrykket ”fake it on till you make it”, som betegner det psykologiske fænomen, som nogle gange sker, når de konfliktende parter vedvarende holder fast i de gode aftaler, løfter og udviser venlighed. Nemlig at partnerne anstrenger sig mindre og mindre, men umærkeligt begynder at slappe af og udvise mere og mere tillid. En destruktiv spiral er brudt og det konstruktive kan begynde at bygges op, uden nogen kan vide, hvor langt op af ”tillidstrappen3” parterne kan bevæge sig. Første skridt er taget ved beslutningen om at nedlægge våbnene og fremfor fokus på relationen, at parterne er enige om at holde fokus på faglige problemstillinger og undgå strategiske, destruktive handlinger.

Hvornår kan modellen bruges?

Det er svært at være i konflikt og langt de fleste mennesker bliver slidt af at være i konfliktfyldte relationer, hvad enten det er i privatlivet eller på arbejdspladsen.  Arbejdet med at hjælpe mennesker i konflikt er krævende og kræver indsigt, fordi stærke følelser og overbevisninger er i spil. Psykologiske værktøjer kan her være hjælpsomme, hvis de bruges på rette tid og sted. Den beskrevne konfliktudfaldsmodel kan hjælpe partnerne, lederen eller mediatoren til en bevidsthed om i hvilket rum, partnerne befinder sig og konsekvenserne heraf. Modellen kan hjælpe til at forstå at tilgivelse ikke er nødvendigt for at løse en konflikt. Mindre kan gøre det, men det kræver at parterne indgår forpligtigende løfter og aftaler. Samtidigt kræver det, at lederen vedvarende understøtter samarbejdet og hjælper med til at holde fokus på opgaverne og sikre et godt psykisk arbejdsmiljø.

_________________________________________________________

[1] Udviklet i samarbejde med min kollega Asger Neumann, HumanAct.
[2] Der kan naturligvis godt være flere parter i en konflikt men psykologien er den samme dog mere kompleks
[3] Tillidstrappen er beskrevet af erhvervspsykolog Stine Reintoft, og hvor højeste trin er ”vi indrømmer fejl og kan give og modtage undskyldninger”. Reintoft, S. (2021)

Referencer:

Brinkmann, Svend: Ståsteder – 10 gamle ideer til en ny verden”. Gyldendal, 2016
Reintoft, Stine: Genstart fællesskabet. Om samarbejde og nye begyndelser.  Akademisk Forlag, 2021.

Indlægget De fire udfaldsrum, når mennesker er i konflikt blev vist første gang den HumanAct.

]]>
Hvor ærlig skal du være, når du søger job? https://www.humanact.dk/hvor-aerlig-skal-du-vaere-naar-du-soeger-job/ Fri, 24 Jun 2022 08:45:23 +0000 https://www.humanact.dk/?p=9723 Hvad har man pligt til at fortælle, når man søger job - og hvad må man tie stille med? Oplysningspligten er et grænseland, der er åbent for fortolkning. Pernille Frisch medvirker i artikel i Dansk Veterinærtidsskrift.

Indlægget Hvor ærlig skal du være, når du søger job? blev vist første gang den HumanAct.

]]>

Det er absolut tilladt at tilpasse din ærlighed, når du søger et attraktivt job, mener erhvervspsykolog Asger Neumann.

Artiklen er offentliggjort hos Finansforbundet

Indlægget Hvor ærlig skal du være, når du søger job? blev vist første gang den HumanAct.

]]>
Autorisations-kvadranten – Et psykologisk hjælpeværktøj https://www.humanact.dk/autorisationskvadranten-et-psykologisk-hjaelpevaerktoej/ Thu, 19 May 2022 07:49:57 +0000 https://www.humanact.dk/?p=9633 Autorisationskvadranten er et psykologisk hjælpeværktøj, som alle i organisationen kan bruge til at styrke deres kommunikation.

Indlægget Autorisations-kvadranten – Et psykologisk hjælpeværktøj blev vist første gang den HumanAct.

]]>

Autorisationskvadranten er et psykologisk redskab, som alle i organisationen kan bruge til at styrke deres kommunikation.

Af erhvervspsykolog Søren Braskov

Under krigen i Ukraine er der i verdenspressen gået et billede rundt af en ukrainsk oligark. Han er kendt som ven og støtte til Putin og er nu taget til fange af det ukrainske militær. Denne, tidligere magtfulde mand, var fotograferet siddende, med et udslukt udtryk i ansigtet, rodet hår og i en alt for stor uniform. Han fremstod både ynkelig og magteløs. Der findes helt sikkert mange andre billeder af den samme mand, hvor han fremstår selvsikker og magtfuld. Nu har det ukrainske militær og regeringen imidlertid ønsket at de-autorisere ham for at demonstrere, at han ingen magt har længere.

Ovennævnte eksempel illustrerer, at man med nogle relativt enkle midler (for stort tøj, siddende ned, udslukt udtryk, rodet hår) kan tage magten ud af selv en meget magtfuld mand. Med oliarken orkestreres de-autorisationen bevidst og demonstrativt. Her er det ikke ham selv, men andre (= militæret), der sætter scenen.

Det ikke er entydigt, hvad der autoriserer eller de-autoriserer, men der er dog generelt handlinger og adfærd, som de fleste kan blive enige om er autoriserende eller de-autoriserende. Se nedenstående autorisationskvadrant[1]:

 

At autorisere sig selv og andre

Som et eksempel på hvordan man kan autorisere andre (øverste venstre hjørne i kvadranten) kan nævnes ”anerkendende input”. Alle har oplevet på egen krop, hvordan anerkendende input opleves autoriserende. Eller blot dette at man vitterligt lytter aktivt (med øjne, øre og kropsattitude). Som modtager føles det godt og i denne kontekst vil man sige, at man bliver autoriseret af den anden.

Modsat kan man også de-autorisere andre (øverste højre hjørne). En adfærd kan her være at ”vende øjne”. Det ligger dybt nedlejret, at man med den adfærd ikke har meget til overs for den anden part. Det at vende øjne kan være både en bevidst og en ubevidst adfærd. Om det er det ene eller det andet, virker det lige de-autoriserende på modtager.

Et andet eksempel kan være upassende afbrydelser. Blot små upassende afbrydelser, som lige at hviske noget til sidemanden kan opleves de-autoriserende. Er det en meget voldsom afbrydelse påvirkes man selvfølgelig endnu mere, som for eksempel hvis man er ved at fremlægge noget vigtigt og ens leder pludselig afbryder og tager over. Her vil vedkommende selv (og nok også tilhørerne) måske sige… ”der fik jeg lige trukket bukserne af”, som en metafor for, hvor ”de-autoriserende” en sådan adfærd fra en anden kan opleves.

Men man er (heldigvis) ikke kun overladt til, hvad andre gør mod en. Man kan både autorisere sig selv (nederste venstre hjørne), såvel som man kan de-autorisere sig selv (nederste højre hjørne). Man kan autorisere sig selv ved for eksempel at være velforberedt. Det føles godt at være godt forberedt. Vi ranker ryggen, når vi er godt forberedt. Eller man kan autorisere sig selv ved at give en god kontakt. Turde være til stede og tale roligt. Omvendt kan vi også de-autorisere os selv ved for eksempel at komme for sent.

Barack Obama blev ved en lejlighed spurt, ”hvorfor er du altid så rolig til møder?” hvortil han svarede: ”det er fordi jeg altid sørger for at komme i god tid før mødet begynder”. Han var bevidst om, at han ville kunne de-autorisere sig selv ved alene det at komme for sent til et møde, selvom han formodentlig var den mest magtfulde person til mødet. Der er i kvadrantmodellen givet andre eksempler, som man kan lade sig inspirere af.

Autorisationsdynamikker i organisationen

Jeg ser ofte samme autorisationsdynamikker udspille sig på arbejdspladser. Her udspiller det sig subtilt eller ubevidst men på alle niveauer og i mange forskellige sammenhænge. Jeg ser ledere og medarbejdere, der autoriserer både sig selv og andre. Og jeg ser også det modsatte, at nogen de-autorisere sig selv eller andre.

Jeg bruger autorisationskvadranten både i mit arbejde med ledergrupper og i medarbejdergrupper. Den kan komme i brug, hvor der et ønske om generelt at forbedre det psykiske arbejdsmiljø, eller hvor arbejdsmiljøet har været præget af konflikter, mistillid og manglende engagement.

Autorisationskvadranten er både let forståelig og nem at arbejde med. Den højner bevidstheden om, hvornår og hvordan man autoriserer eller de-autoriserer sig selv og andre. Autorisationskvadranten kan bruges på individ niveau eller i grupper i en organisation og bevidstgør den enkelte eller gruppen, om hvordan man – bevidst eller ubevidst – autoriserer eller de-autoriserer sig selv og andre.

Et eksempel på selvautorisation

Jeg arbejdede fornyeligt med en leder, som oplevede, at han havde det svært ved at opretholde autoriten overfor sin medarbejdergruppe, som bestod af meget kompetente fagfæller. Han beskrev, hvordan han ofte kom til at give meget hurtige præsentationer (for at få den overstået) efterfulgt af en rungende tavshed eller ikke-konstruktiv dialog i gruppen.

Jeg hjalp ham med at arbejde mere målrettet med sin forberedelse og ikke mindst hans præsentation i forhold til, hvilken respons han ønskede. I stedet for hurtigt at komme igennem oplægget begyndte han at give det meget mere tid. Han talte langsommere. Han tog små pauser og trak vejret. Han brød fremlæggelsen op i mindre bidder og bad undervejs nogle af deltagerne samle op på, hvad de havde hørt ham fremlægge. Han kunne sige: ”Kurt – vil du med din ord give en opsamling på det, som jeg lige har præsenteret”.  Det svære i den proces er, at det ikke bliver til en overhøring, men derimod til proces, hvor han autoriserer sig selv og giver tid til, at alle hører og forstår, hvad han fremlægger.

I et eksempel som ovenstående er det de-autoriserende og no-go, hvis lederen til medarbejderen siger, ”… du har nok ikke fået fat i det hele, kan jeg høre…” eller: “Nej, her har du ikke hørt, hvad jeg har sagt.” I stedet for kunne han sige (hvis han ikke oplevede sig forstået): ”Tak for tilbagemeldingen, og lad mig lige uddybe at…. ” eller ”Jeg tror ikke, at jeg har fået mig udtrykt helt præcist, så jeg prøver lige igen.”

Alene den intervention at få korte opsamlinger på, hvad han fremlagde, havde en mærkbar effekt på ham selv. Han autoriserede sig selv ved at tage sig selv mere alvorlig. En positiv sidegevinst var, at medarbejderne vitterligt blev nødt til at forstå hans perspektiv, før de gik i dialog med hinanden og ham. Og ikke overraskende oplevede lederen, at de enkelte i medarbejdergruppen ofte slet ikke havde hørt eller helt forstået den problematik, som han fremlage. Ofte havde de hver især allerede på forhånd mere eller mindre blot forfægtet egne interesser eller gamle kæpheste.  Lederens selv-autoriserende adfærd skubbede til gruppens dialoger, så de blev langt mere konstruktive og fokuserede på indhold og muligt outcome.

En medarbejdergruppe arbejder med autorisationskvadranten

I en anden sammenhæng arbejdede jeg med et større sekretariat, hvor autorisationskvadranten blev introduceret som et værktøj til at forbedre det psykiske arbejdsmiljø. Jeg brugte autorisationskvadranten til at undersøge, hvad både ledere og medarbejdere oplevede som enten autoriserende eller de-autoriserende adfærd. Her er det vigtigt at bemærke, at det ikke er entydigt, hvad den enkelte medarbejder eller leder oplever som autoriserende eller de-autoriserende.

Et eksempel herpå er, at nogen vil opleve det som de-autoriserende, hvis andre har mobiltelefon liggende foran sig på mødebordet.  Andre kan have en anden oplevelse og tænker på mobiltelefonen som et redskab til tage noter med (og måske lige checke en hurtig mail) uden at vedkommende selv oplever adfærden de-autoriserende. Der er således ikke entydigt hvad, der autoriserer eller de-autoriserer, men med mobileksempelet i tankerne, vil det være hjælpsomt for arbejdsmiljøet og det indbyrdes samarbejde, at man får en dialog om, hvad der er hensigtsmæssigt autoriserende adfærd. Ingen burde (må man gå ud fra) have intentioner om at de-autorisere hinanden, hverken leder til medarbejdere, eller medarbejder til leder eller medarbejderne imellem.

Heri er jeg helt enig. Hvis du er af samme opfattelse, så har du hermed et anvendeligt værktøj, som du kan begynde at anvende allerede i dag.

[1] Autorisationskvadranten er inspireret af IMD professor Ben Bryan, som på kurser har italesat dynamikken omkring autorisation eller de-autorisation

Indlægget Autorisations-kvadranten – Et psykologisk hjælpeværktøj blev vist første gang den HumanAct.

]]>